Skip to content

Proč by značky a influenceři měli být na Pinterestu v roce 2021?

Sociální síť Pinterest je na trhu sice už od roku 2009, ale podobně jako Instagram, zcela funkční a otevřená veřejnosti až kolem roku 2012. Za svého působení zažila velký vzestup i nemalé pády. Proč by ale ještě dnes měl Pinterest značky a influencery zajímat? A k čemu se jim hodí? Všechno změnil Covid. 

Na počátku roku 2012 měl Pinterest kolem jedenácti milionů uživatelů. Od té doby rostl, občas to ale skřípalo, zažíval pády akcií a byl dlouhou dobu zastíněný Instagramem. Pandemický rok 2020 to začal měnit. Lidé se uchýlili na online více než kdy dříve, a to na Pinterestu způsobilo nárůst uživatelů o 37 %, měsíčně o 4 mil. nových uživatelů, za poslední rok. Zatímco v roce 2019 hlásil 300 mil. aktivních uživatelů, dnes už jich je přes 440 mil.

Čísla pro ČR nevypadají také špatně. Už v roce 2019 bylo na Pinterestu 1,2 mil. aktivních uživatelů. Stejný rok na Instagramu 2,2 mil., tedy ani ne 2x tolik. Za rok 2020 zatím Pinterest nezveřejnil čísla pro ČR, ale s celosvětovým trendem se dá očekávat stejný výsledek i u nás. 

Měnili celý přístup

V roce 2020 se nezměnila jen celosvětová situace ohledně pandemie. Sociální sítě jako Instagram i Pinterest představovali nová vylepšení, která pomohou uživatelům snadněji nakupovat. V případě Instagramu je to nové prostředí pod tlačítkem “Obchod” a u Pinterestu je to nově možnost nakoupit přímo přes Pinterest, díky tzv. “Nákupním pinům”.

Poslední personalizovaná čísla z ČR z roku 2019 ukazují, že nejvyhledávanějšími kategoriemi na Pinterestu jsou: umění, DIY (vyrob si sám), řemesla, vzdělání, zábava a architektura. Jako příklad značek, které tuto aplikaci úspěšně využívají můžeme uvést například IKEA, ale nemůže chybět ani české Bonami

Proč si tedy založit Pinterest?

Aplikace Pinterest se chlubí obrovským procentem uživatelů, kteří aplikaci využívají pouze k zakoupení věcí, které je inspirují. Díky vizuální podobě Pinterestu je vyhledávání produktů různých značek jednoduchá záležitost. Celý proces ale probíhá bez znalosti značek, pouze podle vizuálu produktu. To dává firmám prostor zviditelnit se vedle velkých značek, jako je třeba IKEA, jen díky unikátnímu designu, odlišné ceně nebo lepší fotce. 

Podobně tomu je i u influencerů, kteří se pohybují na poli fashion, tattoos nebo DIY. I oni mají velkou možnost získat na své další sociální sítě a blogy nové fanoušky jen díky Pinterestu, který není primárně ovlivněn sledovaností profilu a jeho dosahem, ale shodami a výsledky ve vyhledávacích pinech.